Íme minden, amit a június 7-én tartott WWDC 2021 nyitó előadáson elhangzott bejelentésekről tudni kell.

A WWDC az Apple éves naptárának egyik legnagyobb eseménye, az őszi új iPhone bemutató után a második legfontosabb. Ebben a cikkben összeszedtünk mindent, amit a WWDC 2021 nyitó keynote-ján bejelentettek, a WatchOS 8 fejlesztéseitől a macOS Monterey-ig és minden mástól kezdve.

Mikor volt a WWDC 2021 keynote?

A WWDC 2021 2021. június 7-11. között zajlik, és 2021. június 7-én 10 órakor (PDT) vagy 18 órakor (BST) kezdődött a keynote-rendezvény, amelyen az Apple felfedte a Mac, az iPhone, az iPad, az Apple Watch és más operációs rendszerekkel kapcsolatos terveit.

A teljes keynote-ot újra megnézheted a cikk tetején.

Mi a WWDC?

A WWDC a Worldwide Developers Conference (világméretű fejlesztői konferencia) rövidítése. Ez egy olyan esemény, amelyet az Apple minden évben a fejlesztő partnerei számára tart – azok számára, akik a Mac, az iPhone és más Apple platformokon futó szoftvereket, alkalmazásokat és élményeket készítik.

A WWDC egy hétig tart, de az első reggelen (vagy este, ha például az Egyesült Királyságból nézed) Tim Cook és az Apple más munkatársai egy előadás keretében bejelentik az év főbb szoftverfrissítéseit: az iOS, iPadOS, macOS, watchOS és tvOS következő verzióiban megjelenő új funkciókat és egyéb változásokat az iPhone, iPad, Mac, Apple Watch és Apple TV számára.

Ezek nyilván a fejlesztők számára fontos információk, de az Apple-eszközök tulajdonosai is nagy érdeklődéssel figyelik a bemutatót, hiszen az év folyamán megjelenő Apple-termékekbe szánt újdonságok közül sokan a már meglévő készülékek közül is bőven díszítenek majd.

Az Apple a WWDC keynote-okon már korábban is bemutatott új hardvertermékeket, például 2017-ben az új iMac Prót, 2019-ben pedig az új Mac Prót és egy új kijelzőt, a WWDC 2021 azonban szigorúan a szoftverekre koncentrált.

Bármennyire is kiábrándító lehet ez egyesek számára, legalább azt jelenti, hogy az év későbbi szakaszában több termékre számíthatunk a cégtől. A Mac-rajongóknak azonban még egy kicsit várniuk kell arra, hogy vadonatúj Maceket láthassanak az Apple M1X vagy M2 processzorokkal.

A WWDC hetének hátralévő részét a fejlesztőknek szóló workshopok és kapcsolatépítő események töltik ki, bár a tavalyi évhez hasonlóan ezek a részek is nagyon eltérnek a megszokott rendezéstől, mégpedig azzal, hogy teljes egészében online zajlanak.

Mit jelentett be az Apple a WWDC 2021-en?

Az Apple az eseményen előzetesen bemutatta az őszre tervezett szoftverfrissítéseket, így a fejlesztők és a rajongók egyaránt első pillantást nyerhettek az Apple különböző termékeire még idén érkező újdonságokra.

iOS 15

Az iPhone-ok új operációs rendszere rengeteg új funkciót, a kezelőfelület finomításait és a mindent eldöntő biztonsági javításokat hoz.

Craig Federighi és a csapat többi tagja az iOS 15 részeként érkező számos új funkciót mutatott be, köztük a FaceTime Linkeket, az interaktív Emlékek a Fotókon belül, a Walletbe érkező kulcsokat és ID-kártyákat, az Apple Maps új éjszakai üzemmódját, az Értesítések összefoglalóját, az Élő szöveg, a Fókusz, a gazdagabb offline Siri-támogatás és még sok mást; mindezekről részletesebben is beszámolunk az iOS 15 hírközpontunkban.

A várakozásoknak megfelelően a fejlesztők számára közvetlenül a WWDC nyitó előadásának befejezése után elérhetővé vált egy előzetes bétaverzió, míg az első nyilvános bétaverziót valamikor júliusra ígérték. A kíváncsi felhasználók a bétához a témával kapcsolatos útmutatónk segítségével juthatnak hozzá a bétához.

Ha iPhone 7 vagy újabb iPhone 7 készüléked van – itt a kompatibilis készülékek listája -, akkor a szeptemberi végleges kiadás megjelenésekor ingyenesen telepítheted a frissítést.

iPadOS 15

Az iPadOS a fejlődés érdekes pontján van – mivel viszonylag nemrég (2019-ben) vált le az iOS-ről. A két platformnak még mindig sok közös vonása van, de a keynote iPadOS 15 szegmensében bemutatott változások érthető módon arra irányultak, hogy meghatározzák a külön esztétikát és a felhasználói élményt, amely jobban illeszkedik az iPad kis és közepes méretű képernyőjéhez.

Bemutatkozott egy új, nagyobb méretű widget, amely kihasználja az iPadek további képernyőterületét, valamint új widgetek olyan alkalmazásokhoz, mint a Find My, a Photo és a Files.

Az App Library már az iPad-en is elérhető, akárcsak az új multitasking vezérlőmenü, amely gyorsabb váltást tesz lehetővé az osztott nézet és a Slide Over között. A Quick Notes a képernyő sarkából gyakorlatilag bárhonnan előhívható és lecsúsztatható az operációs rendszeren belül, a Swift Playgrounds pedig mostantól lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy ténylegesen iPadre szánt alkalmazásokat kódoljanak az iPaden.

El kell mondani, hogy az iPadOS 14-et lényegesen hibásabbnak találtuk, mint az iOS megfelelőjét, és továbbra is jóval kevésbé felhasználóbarát; reméljük, hogy az új funkciók mellett az iPadOS 15 nagyobb hangsúlyt fektetett a stabilitásra is.

macOS Monterey

Tudjuk, hogy az Apple legalább január 11. óta teszteli a macOS 12-t, így bár amit a WWDC-n mutattak nekünk, az nem volt világrengető, néhány fejlesztés tagadhatatlanul dörzsölt volt.

A WebKit kódban korábban kiszúrt utalások ellenére az Apple hivatalosan sosem nevezte a macOS ezen buildjét a bemutatón “macOS 12”-nek, hanem a frissítés új nevét “Monterey” néven fedte fel.

Ami a funkciókat illeti, bár nem kaptunk meg mindent, amit reméltünk – például azt, hogy testre szabhatjuk, mi jelenjen meg a Vezérlőközpontban, és hogy megérkezzen az Egészség alkalmazás Macen -, még mindig rengeteg funkciót várhatunk.

A parancsikonok érkeznek a macOS-re, valamint az AirPlay a Mac-re (hang és videó), a Spatial Audio támogatása kompatibilis forrásokból az AirPods Pro-val, egy átdolgozott Safari-élmény, tömörebb és rugalmasabb lapkezeléssel (és az eszközök közötti szinkronizálással), és talán a leglenyűgözőbb mind közül az Universal Control (a cikk tetején található videó 1:25:00-ra ugrik, hogy ezt működés közben láthassa).

Federighi látszólag könnyed gördülékenységgel mutatta be, hogy a MacBook trackpad és a billentyűzet segítségével a képernyőről a mellette lévő iPad kijelzőjére is át lehet mozogni, így a billentyűzet gyorsbillentyűi és a trackpad gesztusai az iPadOS-en azonnal használhatóak. Az Universal Control azonban ennél is tovább megy, és egyetlen művelettel lehetővé teszi a drag-and-drop fájlmegosztást több eszközön.

A legfrissebb információkat a macOS 12 hírközpontunkban találod. Plusz itt találod, hogyan telepítheted a macOS bétáját.

watchOS 8

Nem láttuk a 9to5Mac által megjósolt Battery és Hiking alkalmazásokat, de a watchOS 8 tartalmazni fog egy átdolgozott Health élményt, amely tartalmaz egy új Mindfulness alkalmazást, amely integrálja a meglévő Breathe alkalmazást (bár új felhasználói felülettel) egy új Reflect élménnyel, amely tudatossági koncepciókat javasol a gyakorláshoz.

Az Apple saját bevallása szerint a Fotók óraszámlap az egyik legnépszerűbb a felhasználók körében, így a watchOS 8-ban az új Portré óraszámlap képes lesz az iPhone/iPaddal készített portréfelvételek mélységadatait felhasználni, és dinamikusan beilleszteni az órát az előtérben lévő témák és a háttér közé, így egységesebb összképet hozva létre.

Legyen naprakész a watchOS 8 hírközpontunkban az összes olyan funkcióval kapcsolatban, amely egy Apple Watch-ra érkezik a közeledben.

tvOS 15

Az Apple TV jelenleg nagy hangsúlyt kap (az Apple csak nemrég mutatta be az új Apple TV-t), de olyan pletykák is keringenek, hogy a vállalatnak készülhet egy játékkonzolként is használható Apple TV. Olvasd el az Apple játékkonzoljáról szóló pletykákat.

Mivel azonban a WWDC 2021 során nem volt új hardver a láthatáron, a tvOS inkább támogató szerepben mutatkozott be a keynote során, és egy sor új funkciót kapott, amelyek célja, hogy kiegészítsék az Apple hardveres és szoftveres ökoszisztémáján belüli más termékeket és élményeket.

Láthattunk új, többablakos biztonsági kameranézeteket HomeKit-kompatibilis kamerák párosításakor, a Spatial Audio a kompatibilis AirPods-okkal mostantól lehetséges, a Watch Together és a képernyőmegosztás az iOS 15 Share Play frissítésének részeként támogatott tvOS-on, és még sok más.

AirPods

A WWDC keynote egyik rövidebb beszédtémája az AirPodshoz érkező további funkciókról szólt.

A Conversation Boost a háttérzaj csökkentésével és a beszéd felerősítésével megkönnyíti a hallássérültek számára a valós beszélgetések követését, míg az AirPods Pro és az AirPods Max mostantól az Apple Find My network funkciójával is együttműködik.

Ha új audió termékekben reménykedtél, nézd meg az új AirPodsról szóló írásunkat is.

iCloud+

Kevésbé új szolgáltatás, inkább csak egy új márkanév: az Apple a fizetős iCloud-csomagok nevét iCloud+-ra változtatta, és ezzel együtt néhány további előnnyel is jár.

Az előnyök közé tartozik a biztonságosabb titkosított online böngészés, a Hide my Email – korlátlan számú ideiglenes e-mail címmel, amelyet például hírlevelekhez és levelezőlistákhoz használhatsz, és amely automatikusan továbbítja a tényleges címedre, és amelyet önállóan törölhetsz/törölhetsz, amikor csak jónak látod. A HomeKit Secure Video támogatása korlátlan számú kamera hozzáadását teszi lehetővé, a tárolt felvételek pedig nem számítanak bele az iCloud-tárolási keretbe.

Új hardvertermékek, amelyeket a WWDC 2021-től reméltünk

A sok szoftver ellenére, amit az Apple a keynote során szívesen mutatott be, a lehetséges új hardverekkel kapcsolatban csendben maradt.

Ahogy a WWDC története című cikkünkben olvashatod, a WWDC-n jelentették be vagy mutatták be a vállalat néhány legnagyobb termékét, például az iPhone 3G, 3GS és 4, különböző iPadek, a HomePod, számos MacBook Pro és Air modell, valamint az iMac Pro és Mac Pro. Más WWDC-rendezvények, köztük az idei is, azonban egyáltalán nem adtak otthont fogyasztói hardverek bemutatásának. Ez akárhogy is alakulhat.

Ezt szem előtt tartva az alábbi termékek potenciálisan a WWDC keynote alatt érkezhettek, és valószínűleg a következő hónapokban debütálnak, valószínűleg a következő iPhone mellett:

14 hüvelykes MacBook Pro

A 2,0 GHz-es MacBook Pro a jelek szerint Apple Silicon frissítést és vadonatúj dizájnt kap – csak éppen a WWDC-n nem kapta meg. A pletykák szerint 14 hüvelykes kijelzővel és M1X chippel érkezik majd.

16 hüvelykes MacBook Pro

A 2019 novemberében bemutatott 16 hüvelykes MacBook Pro modell frissítése már régóta esedékes. Arra számítunk, hogy az Apple a fogyasztói Maceknél használt M1-esnél erősebb processzort fog használni. Ez lehet az M1X vagy az M2 chip. Csak éppen nem a WWDC-re készült bejelentés volt.

Mac mini

Amikor 2020 novemberében bemutatta az M1 Mac mini-t, az Apple megtartott egy Intel-alapú Mac mini modellt a kínálatban. Úgy tűnik azonban, hogy az Apple ezt egy erősebb Apple-chippel kívánja frissíteni, csak még nem most.

32 hüvelykes iMac

A kisebb iMac most nagy frissítésen esett át. De mi a helyzet a nagyobb iMac-kel?

Valószínű, hogy a 27 hüvelykes iMac a 24 hüvelykes modellhez hasonló áttervezést kap, és egy nagyobb, 30 vagy 32 hüvelykes kijelzőt, de talán csak néhány hónap múlva.

Mac Pro

A WWDC jó alkalom lehetett volna a Mac Pro következő iterációjának megvitatására, bár mi nem számítunk arra, hogy ez a modell 2022 előtt megjelenik. Sajnos az Apple nem tett említést róla a WWDC-n.

Beats Studio Buds

A nap folyamán semmi, de a hírek szerint ezek az új fülhallgatók valamikor júniusban fognak megjelenni, így ettől függetlenül nem kell már sokat várnunk. Bővebben itt: Beats Studio Buds a vadonban a megjelenés előtt.

Új előfizetési szolgáltatások

Végül, de nem utolsósorban térjünk ki az Apple fizetős előfizetéses szolgáltatásainak kínálatára. Az Apple azon dolgozik, hogy a prémium hardverek elsődleges értékesítőjéből a szolgáltatások – TV+, News+, Apple Music, Apple Arcade – értékesítőjévé váljon a hardverek tulajdonosai számára, és logikus lett volna, ha bármilyen új szolgáltatás bevezetésére a WWDC-n kerül sor, azonban az egyetlen változás az előfizetéses szériához képest a fent említett iCloud+ volt.

Az elemző, aki ezt megjósolta, azt is állította, hogy az Apple egy sor új Plus szolgáltatást fog elindítani, köztük a Stocks+, Mail+, Maps+ és Health+ szolgáltatásokat. Ezek mind hihető kiegészítések a portfólióhoz. Az ilyen szolgáltatások természetesen megkönnyítenék az előfizetések Apple One-ra való átterelését is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük